Hond TTA: Tibial Tuberosity Advancement. Vroeger gebruikten we voor een knieoperatie bij de hond de flo methode en later de TPLO maar nu gebruiken we de nieuwe TTA techniek bij een knieoperatie bij de hond.

Ofwel TTA is een andere kijk op een veel voorkomend probleem, namelijk het scheuren van de voorste kruisband bij de hond

Tot voor kort (2002) gingen we ervanuit dat een gescheurde kruisband simpelweg kon worden opgelost door de knie opnieuw te stabiliseren. Hiervoor waren meerdere technieken bedacht. Een lichaamseigen band buiten het gewricht langs, of een nylonband met een klembus. Dit wel of niet in combinatie met een imbricatie (strak hechten) van het kapsel.
Voor kleine honden tot 15 a 20 kg en katten is dit nog steeds een goede methode.

Vanaf 2002 zijn aan de universiteit van Zurich de kruisbandletsels op een andere manier geopereerd. Men ging hier uit van een verandering van de anatomie van de knie waardoor er een varandering van krachten ontstaat in de knie. De knie wordt hierdoor stabiel zonder nieuwe kruisband.

Het één en ander staat schematisch uitgelegd in onze praktijk presentatie waarvan u hieronder een gedeelte ziet.

Het principe van veranderende krachten in de knie en daardoor een stabilisatie van de knie geldt ook voor de behandeling via een TPLO door dr. Slocum.
TTA echter is minder invasief en geeft dezelfde of betere resultaten. Hier wordt de aanhechting van de rechte knieschijfband naar voren verplaatst en op zijn plek gehouden door een titanium botplaat in tegenstelling tot een rotatie van het tibia plateau wat als veel traumatischer wordt ervaren..

Voordelen zijn:
TTA neutraliseerd het naar voren schuiven van het onderbeen in knieën met een kapotte kruisband
Stabiliteit wordt verkregen zonder gewrichts vervorming
TTA verminderd interne gewrichts reacties inclusief slijtage door retropatellair (achter de kieschijf) druk.
TTA is minder invasief dan TPLO
TTA verminderd de post-chirurgische complicaties en geeft een snel herstel.
 20.000 honden zijn op deze manier geopereerd en geevalueerd.

Wij van Gezelschapsdierenkliniek Oldenzaal de thij bieden deze methode van opereren aan. Vraag de informatie op bij onze assistentes, 0541 533220. De dierenarts kan met u overleggen of deze operatie voor uw hond geschikt is.

 
 

Bekijk voor meer orthopedische problemen en film hierover onze nieuwe website op:

www.orthopediebijdieren.nl

 

 
  Wilt u over het onderwerp TTA nog meer lezen:klik dan hier